Wanneer je er samen niet uit komt
Ruzies komen in de beste families voor. ook tussen vrienden, buren en collega’s kunnen conflicten ontstaan. Elk mens is nu eenmaal anders en verschillen van inzicht en mening horen bij onderlinge relaties. Maar soms gebeurt er iets dat je niet lekker zit; een gevoel dat blijft knagen.
Het kan de moeite waard zijn te onderzoeken waarom dat is. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je relaties met anderen. Een ruzie hoeft niet te leiden tot ontwrichting, zolang je bereid bent naar alle kanten van een conflict te kijken en dus ook naar je eigen aandeel en emoties. Oude koeien moeten daarom soms wel degelijk uit de sloot worden gehaald. Correnteza biedt relatiecoaching aan en kan je hierbij helpen.
{slider Conflicthoudingen|closed}
Sommige mensen ontkennen dat er een conflict is: ‘Wij hebben nooit ruzie, hooguit kibbelen we wel eens’. Dit komt vaak voort uit het idee dat in een goede relatie geen ruzie hoort te zijn en dat het hebben van conflicten taboe is. Sommige mensen zijn panisch van ruzie, omdat ze dat in het ouderlijk huis te vaak en te heftig hebben meegemaakt. Dit leidt tot vluchtgedrag. Andere mensen hebben een ideëel uitgangspunt: je hoort begrip voor elkaar te hebben, elkaar aan te voelen. Dit leidt tot het onderdrukken van gevoelens van boosheid, irritatie en onvrede. Tot slot zijn er ook mensen die vinden dat ze gelijk hebben en willen dat ook krijgen. Ze blijven overal tegen in gaan, net zo lang tot ze hun bevredigende gelijk krijgen.
{slider De functie van ruzie}
Hoewel begrijpelijk, is de insteek bij bovengenoemde conflicthoudingen een gemiste kans. Verschillen in inzicht en meningen gaan niet uit zichzelf weg en laten zich niet vanzelf overbruggen. Wie deze niet wil onderzoeken verkleint de kans op fijne relaties en persoonlijk geluk. Of we het willen of niet; verschillen in opvatting en inzicht raken altijd onze emoties. Relatieproblemen komen voort uit psychische en emotionele problemen, en hebben altijd te maken met communicatie, interactie, binding en hechting. Je bent boos of verdrietig, en je hebt behoefte aan begrip. Of hij doet iets dat jij niet prettig vindt. Elk verschil van mening draagt op emotioneel niveau ergens een afwijzing in zich. Althans, zo ervaar je dat. En vaak gebeurt dat onbewust.
Het aangaan van conflicten binnen relaties, maakt dat meningen en gevoelens worden geuit die anders onderhuids kunnen voortwoekeren en de relatie op den duur zelfs kunnen ontwrichten. Het onderzoeken van de achtergronden van een ruzie leidt bovendien tot meer zelfinzicht. In wat je wil en niet wil, in je gevoelens, behoeftes, (onbewuste) verwachtingen, verlangens en overtuigingen.
{slider Wat kan Correnteza doen?}
Correntezabiedt hiertoe een traject voor coaching aan en helpt je naar je verwijten en ergernissen te kijken, grip te krijgen op je emoties en de situatie een plek te geven. Daarvoor is aanwezigheid van de andere partij niet nodig, evenmin hoef je toenadering tot die ander te zoeken. Je kunt leren onderscheiden en helder waar te nemen wat van jezelf is en wat van de ander. Wat je voelt, nodig hebt en wat je graag zou willen. Wat je (verborgen) verlangens en verwachtingen zijn. We helpen je tijdens dit traject van coaching een taal te ontwikkelen waarmee je je op constructieve wijze kunt uiten, naar jezelf en anderen.
{slider Voor wie is relatiecoaching bedoeld?}
Wanneer relatiecoaching of begeleiding van toepassing zijn?
- Bij familieruzies met broer, zus, ouder of kind.
- Wanneer je het idee hebt een buitenstaander te zijn in de familie.
- Wanneer je onenigheid hebt met een collega of een zakelijke relatie.
- Bij onenigheid met de buren.
- Bij problemen met de partner van je kind of diens ouders.
- Wanneer je problemen hebt met de kinderen van je partner.
- Bij een situatie uit het verleden, bijvoorbeeld een ex-partnerrelatie.
{slider Ons uitgangpunt en aanbod}
Correntezagaat er vanuit dat een ieder van ons een natuurlijk creatief vermogen bezit om ons eigen leven vorm te geven. We spreken je aan op volwassenheid, eigen kracht, helderheid, verantwoordelijkheid en het vermogen het leven te aanvaarden zoals het komt, met alles erop en eraan middels een traject van coaching.
Relatiecoaching |
Duur |
Prijs |
1e adviesgesprek |
Max. 1 uur |
Gratis |
Individuele sessies. Traject op maat: trajectvoorstel/offerte |
Tot 1.5 uur per sessie + huiswerkopdrachten, telefonisch- en mailcontact. Trajectduur: volgens offerte afspraak |
Kosten: volgens prijsafspraak in offerte. Geen extra rekening voor meer uren en geen terugbetaling bij minder uren. Particulieren en kleine zelfstandigen betalen een gereduceerd tarief. |
Heb je naar aanleiding hiervan vragen of wil je graag een afspraak maken? Vul dan het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
{/sliders}